“Every accomplishment starts with the decision to try”
Så förbannad att jag kokar
Om ni följt debatten kring den blåsta generationen så hoppas jag innerligt att ni inte fallit för det ogenomtänkta dravel Isabella Löwengrip kallar debattartikel. Den brudens bubbla skulle behöva smällas med kraft. Maken till mer verklighetsfrånvänd världsbild får man leta efter.
“Är man missnöjd med sin lön kan man bara gå till chefen och lösa det och trivs man inte på jobbet är det bara att byta”.
Det är ju så att man nästan börjar gråta. Har ni lust att få er en tankenöt och utmana eventuellt invanda tankemöster om individens överlägsenhet och hur ambition övervinner alla hinder (läs Blondinbellas “jantelag”) kan jag rekommendera följande debattartikel.
ps. Sista tentan gick inte heller som väntat för mig. Blä. Men nu är det sommarlov!
Såhär kvällen innan veckans sista tenta
Google moment I
Har kikat lite på vad ni googlat för att hamna här och tänkte ta tag i några av sakerna i högen:
1. Frack på KTH
Frack eller overall är ett studentikost plagg som de äldre eleverna (faddrarna) på KTH bär under den så kallade Phösningen, dvs. inskolningen i början av ettan. Fracken/Overallen bärs sedan resten av året under så kallade overall-sittningar eller vid andra studentikosa tillfällen (t.ex. vid besök på andra tekniska högskolors sektioner). Alla sektioner på KTH har olika färger på overallerna och olika märken på ryggen på frackarna. Men hur man lägger vantarna på dessa statusplagg lämnar jag osagt, ni får veta tids nog (om ni inte redan listat ut det, så svårt är det inte…haha).
2. Utbildning som ger bäst lön?
Därom tvistar det lärde. Men civilingenjör är onekligen ett bra utgångsläge. Sveriges Ingenjörer publicerar varje år rekommenderade ingångslöner för ingenjörer och i år ligger de på 28 900 kronor i månaden för civilingenjörer och 26 600 kronor för högskoleingenjörer.
4. Hur viktiga är betygen på KTH?
Inte lika viktiga som inom andra yrkesgrupper (jurister, civilekonomer etc) sägs det. Arbetslösheten hos civilingenjörer ligger i värsta lågkonjunkturen sällan över ~2%, med andra ord, tar du dig igenom en femårig civilingenjörsutbildning är du kompetent nog för att få jobb. Med det sagt, finns det undantag. Tidigare nämnda McKinsey tillsammans med andra konsultbyråer har ett rykte om sig att kräva höga GPA (Grade Point Average). Ett rykte de ofta själva dementerar. Hur som är det svårt att förneka att betyg säkert många gånger utgör underlag för sållning vid anställning. Men samtidigt tittar många rekryterare även på vad du gjort utanför skolan – har du arbetslivserfarenhet, engagerat dig ideelt, organiserat event/mässor/föreläsningar på skolan, sportar du? Ja, ni hajjar grejen. Så få för allt i världen inte panik om ni inte snittar på minst B. Det löser sig, det tänker i alla fall jag tro tills någon bevisar motsatsen.
Ps. Ett vanligt sätt att få jobb är även att “passera” rekryteringskön genom att göra examensarbete på ett företag och sedan ta sig in den vägen.
4 timmar senare
Satan i gatan. Länge sedan jag verkligen utnyttjade hela tentatiden men idag behövdes det verkligen. Tror hur som att det gick vägen, men vilket betyg över E det blir är oklart.
Phew. Helt slut i bollen men nu är det bara att ladda om. Termodynamiken hägrar, bara 1 1/2 pluggdag kvar nu. Dags att tagga till, haha.