THS vs. nya läsårsindelningen, 1 – 0

Igår blev det väldigt tydligt för mig och resten av KTHs teknologer vad vi kan åstadkomma om vi bara jobbar tillsammans. De senaste dagarna har nämligen, med utgångspunkt i ett Kårfullmäktigeinitiativ, ~2700 teknologer skrivit på en elektronisk protestlista mot KTHs liggande förslag om ny läsårsindelning. Och sent igår kom belöningen: KTH klubbar inte liggande förslag idag, som tänkt, utan tillsätter istället en ordentlig utredning om framtida läsårsindelningar samt återgår (så länge) till lösningen för 2010/2011.

Seger!

Visste du inte innan varför du bör vara med i Kåren så torde detta göra saken glasklar. Utan Kåren och den styrka vi besitter på grund av vårt antal hade KTH aldrig lyssnat och vi hade blivit påtvingade en läsårsindelning ingen av oss ville ha. Något att tänka på nästa gång du betalar din kåravgift!

Sen vill jag också passa på att rikta ett stort tack till alla våra förtroendevalda på Kåren, men framför allt till cheferna för utbildningsinflytande Johan Alvfors och Johan Kvastad. Tack killar, ni har gjort ett strålande jobb!

Mer info om det nedröstade förslaget och problematiken i helhet hittar ni här:
Originalproblematiken och KTH-förslaget i sin helhet
THS reserverar sig
THS protesterar mot liggande förslag
Seger!

It’ll come back and bite you in the ass

image

Hörde härom dagen en mycket intressant diskussion i datasalarna om huruvida det är någon idé att lära sig matten i årskurs 1-2 ordentligt. Det var en etta som frågade en trea som svarade ungefär såhär:

– “Nej, palla lära sig nollrum, basbyten och gränsvärden. Som om det kommer tillbaka. Jag skulle aldrig klara den tentan idag.”

Som ni kanske redan anar är min åsikt den rakt motsatta. Tvärtemot vad nämnda trea påstod kommer mycket av matten igen (dock inte all matte självklart!). Men har du lärt dig matten ordentligt från grunden och inte “slarvat” dig igenom den är det en enorm hjälp i högre årskurserna, kanske inte på alla masterprogramm, men många. Jag själv läser just nu en jättespännande kurs i Reglerteknik där både stora delar ur Lin.alg, En- och flervariabel samt Differentialekvationer återkommer och jag tackar min lyckliga stjärna idag att jag verkligen försökte fatta matten. För det handlar egentligen inte alltid om betyget, det handlar om på vilket sätt du tillgodogjort dig kursen. Många gånger kan det vara bättre att skriva D/C och verkligen förstå vad du gör än att ha flyt, skriva B men inte riktigt hajja varför svaren blir som de blir (det klassiska hetsplugget när man bara lär sig utantill).

Så till de av er som precis börjat er tid på KTH – lägg krut på matten. På så vis håller ni fler “dörrar” öppna till olika masterprogram längre och slipper våndas och slita ert hår 2 år senare när det visar sig att det där med kolonnrum i Lin.alg återkommer i just ert masterval.

Missförstå mig rätt

Jag har tidigare skrivit om vikten av att förhålla sig kritisk till sin högskola och framför allt att våga kritisera den när något är galet (läs mer här). Inte undra på då att jag sitter som Studienämndsordförande på min sektion Maskin. Det finns nämligen få saker som gör mig så förbannad, utled och rent utsagt rosenrasande som lata föreläsare, godtycklig rättning, otydliga betygskriterier, opedagogiska upplägg eller nonschalanta programansvariga.

Tyvärr förekommer både det ena och andra av det jag nämnde ovan på de allra flesta (alla?) högskolor. Därför är det så himla viktigt att vi teknologer ropar Stopp! för full hals när något går galet och inte bara rycker på axlarna och tänker att “snart är det nästa årskurs problem”. För hur ska något då någonsin bli bättre?

Jag går just nu en kurs i Tyska som klarar få, för att inte säga inga, av mina kriterier för en bra kurs. Till att börja med har det hänt lika mycket med språkundervisningen i kursen som det gjort med osthyveln sedan den uppfanns (ingenting!). Men som om det inte vore nog har jag begåvats med en sådan lat lärare att mina allra mest oambitiösa kursare framstår som rena rama A-barnen.

Varje lektion går ut på diverse meningslösa diskussionsövningar långt över den genomsnittliga språknivån, grammatiktragglande och diverse lagom inspirerande hörövningar.

När jag började kursen var jag galet taggad eftersom språk är bland det roligaste jag vet. När jag nu äntligen skulle läsa språk på KTH förväntade jag mig faktiskt inget mindre än stordåd.

Då de allra flesta på språkkurserna, på grund av utbildningsplaner, obligatoriska kurser etc, tvingas läsa språk utöver sina ordinarie 30 hp/termin förväntade jag mig kort och gott 4 meningsfulla timmar varje torsdagskväll som skulle minimera arbetsbördan i veckorna på grund av allas redan pressade schema.

Icke.

4 timmars slöseri av min tid följt av hemläxa i stil med: 120 substantiv, 80 verb (presens, präteritum, perfekt) och 30 adjektiv. Tack.

Detta är alltså den tyska språkundervisningen anno 2011: 4 timmars obligatorisk närvaro följt av glostragglande i grundskolestil. Kunde jag inte då åtminstone få traggla på lektionstid så att jag lär mig något? För som det ser ut med andra, för mitt program obligatoriska, kurser blir det inte mycket Tyska gjort mellan varven. Sanna mina ord.

ps. Det bör nämnas att alla min vänner som läser Engelska denna termin är mycket nöjda. Även de som tidigare läst spanska har varit nöjda. Det beror alltså tyvärr säkert mest på min lärare. Yay.

En lördagmorgon vid tvärbanan

image

Det är få saker som gör mig så glad i november som en antydan till solsken. Vetskapen om att solen snart lämnar detta Gudsförgätna land i nästan 3 månader gör att jag panikartat försöker fånga varje strimma sol.

Just nu står jag visserligen i skuggan vid tvärbanestationen men på himlen syns likväl blåa nyanser och på husväggarna intill skvallrar dagens första solstrålar om den strålande höstdag som precis tagit sin början.

Man borde alltså vara ute och njuta idag och med det i bakhuvudet tänker jag nog försöka vara klar med dagens pluggande till 14.00. Men tills dess blir det gokart-konstruerande för hela slanten. Vi håller nämligen på med ett stort 6hp-projekt i kursen Produktutveckling – Konstruktion just nu som består i att från scratch konstruera, dimensionera och designa en egen gokart (i grupper om 6). Jag ansvarar, tillsammans med en kompis, för drivlinan, dvs acceleration, toppfart, systemprestanda, centrifugalkoppling och växel. Det är svårt som fan men kul!