It’ll come back and bite you in the ass

image

Hörde härom dagen en mycket intressant diskussion i datasalarna om huruvida det är någon idé att lära sig matten i årskurs 1-2 ordentligt. Det var en etta som frågade en trea som svarade ungefär såhär:

– “Nej, palla lära sig nollrum, basbyten och gränsvärden. Som om det kommer tillbaka. Jag skulle aldrig klara den tentan idag.”

Som ni kanske redan anar är min åsikt den rakt motsatta. Tvärtemot vad nämnda trea påstod kommer mycket av matten igen (dock inte all matte självklart!). Men har du lärt dig matten ordentligt från grunden och inte “slarvat” dig igenom den är det en enorm hjälp i högre årskurserna, kanske inte på alla masterprogramm, men många. Jag själv läser just nu en jättespännande kurs i Reglerteknik där både stora delar ur Lin.alg, En- och flervariabel samt Differentialekvationer återkommer och jag tackar min lyckliga stjärna idag att jag verkligen försökte fatta matten. För det handlar egentligen inte alltid om betyget, det handlar om på vilket sätt du tillgodogjort dig kursen. Många gånger kan det vara bättre att skriva D/C och verkligen förstå vad du gör än att ha flyt, skriva B men inte riktigt hajja varför svaren blir som de blir (det klassiska hetsplugget när man bara lär sig utantill).

Så till de av er som precis börjat er tid på KTH – lägg krut på matten. På så vis håller ni fler “dörrar” öppna till olika masterprogram längre och slipper våndas och slita ert hår 2 år senare när det visar sig att det där med kolonnrum i Lin.alg återkommer i just ert masterval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.