Once you’ve gone tech, you ain’t ever going back

Nu är sommarlovet äntligen här vilket betyder (förutom massa bad, sol, grillad mat och rosé) att jag faktiskt gjort mitt masterval. Det ni. Nu är det skrivet i sten. Not. Jag kan fortfarande ändra mig ungefär hundra gånger om men det fina är att jag inte vill ändra mig. Inte just nu i alla fall och det känns väldigt bra.

Hur som, till saken. Vad valde jag?

(Ledtråd nedan)

Once you’ve gone tech, you ain’t ever going back
I’m hi-tech baby

Fresh out the box, the latest model
Generator running on full throttle
Can I get a fuel up? Hit the bottle
I got a lot of automatic booty applications
Got a C.P.U maxed out sensation
Looking for a joy to man my station
Rock-rock the nation

Technologic Mechatronic!

Det blev alltså Mekatronik för mig (hallelujah!) efter mycket vånda, ångest och funderande och nej, jag fick aldrig någon uppenbarelse. Men det gick bra ändå och jag är peppad som satan inför nästa år. Förutom de obligatoriska kurserna Konstruktion, Tillverkning och Grundkurs i Industriell ekonomi läser jag de två behörighetsgivande kurserna Reglerteknik och Tillämpad programmering och datalogi samt det egna valet Tyska. Det kommer bli ett hektiskt år men ett roligt sådant tror jag.

Hösten blir mest obligatoriska kurser i period 1 och 2 med ytterligare behörighetsgivande kurser i period 2 och som grädde på moset läser jag Tyska parallellt med allt detta (wiieee!). Tyvärr är KTH ett enormt universitet med följden att schemaplaneringen fallerar en aning med start i årkurs 3. Från och med årskurs 3 garanterar KTH nämligen inte längre att valda kurser inte krockar (förutom de obligatoriska), vilket genererar en del schematekniska problem. Jag läser t.ex. 12 högskolepoäng i period 1 och 23 i period 2 vilket inte känns riktigt 100% men det ska nog lösa sig (och nej det behöver inte se såhär illa ut men jag ville ha en specifik föreläsare i Reglertekniken och Tyskan är helt frivillig).

Våren består sedan i princip enbart av KEX (kandidatexamensarbete) uppdelat i period 3 och 4 med Tyska parallellt. På vilken institution man väljer att göra sitt KEX är helt frivilligt men många masterprogram vill gärna att man gör “deras” KEX och detta gäller bl.a. Mekatronik så med största sannolikhet gör jag så. Som tur är verkar Mekatroniks KEX riktigt roliga och dessutom gruppbaserade vilket jag gillar. Var iväg och såg föregående års KEX-redovisningar och vart galet imponerad. Temat var “Att göra vardagssysslor roligare” och de hade byggt allt ifrån en självgående dammsugare byggd som ett tv-spel till en picknick-korg som följer efter dig med hjälp av bl.a. ultraljudsteknik. Så coolt!

När jag läser allt detta är det svårt att inte skratta lite inombords. Tänk om någon hade sagt att jag skulle hamna på Mekatronik en vacker dag, som jag hade garvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.