15 Replies to “Det rör på sig”

 1. Hej Kim!

  Kul att du valt att också blogga och ge din syn på hur KTH-livet är. Det är fett! Men jag reagerade på en sak i “Ingenjören”-intervjun. Om det delvis är mig du syftar på i citatet nedan känner jag att jag måste få försvara mig.

  “– Jag ifrågasätter bilden läsare får av att studierna på KTH är litet jobb och mycket fest, säger Kim Öberg, teknolog på Maskinteknik. Det är en bild jag inte känner igen mig i och frågan är om KTH vill dra till sig studenter med de idéerna. Jag tror att vi riskerar att avhoppen ökar då.”

  Själv har jag alltid varit ute jättemycket och haft en massa skoj för mig vid sidan av studierna. Har “festat”, som du så fint kallar det, i princip varje helg under hela min KTH-tid. Ändå har jag alltid hunnit plugga ordentligt till tentorna och ännu aldrig misslyckats. Många jag känner är likadana. Tycker därför det vore missvisande att INTE skriva om det jag gör på fritiden, och jag tycker att det är viktigt att visa att det faktiskt går att kombinera en rolig fritid med hårt plugg. Bara man har ambitioner och självdisciplin.

  Bara det jag ville säga. Ha det fint!

 2. @ Magdalena: Ja, kritiken är och har främst varit riktad mot Leijon och hennes utspel om dyslexi och jämställdhet men problemet, i mina ögon, har även varit avsaknaden av KTH-relaterat material i bloggarna (vilket iofs blivit bättre på sista tiden). Som gymnasiestudent skulle jag gärna vilja veta mer om själva utbildningen och livet på campus och mindre om allt vid sidan om, men som sagt, det är ju min personliga åsikt.

  @ Lina: Det citatet är inte alls riktat mot dig speciellt Lina utan snarare mot bloggarna som helhet, där det ofta skrivs mer om allt som händer utanför campus än vad som händer på. Min poäng med citatet är att det kan ge en felaktig bild av att KTH är just mycket fritid och lite plugg, något som väldigt få, iaf på mitt program, känner igen sig i. Hur det ser ut på Indek kan jag dock givetvis inte svara för och självklart ska ni skriva om annat oxå men jag skulle kanske hellre se att fördelningen såg annorlunda ut, mer KTH mindre annat.

 3. Har själv ifrågasatt det där med fördelningen KTH/annat i våra bloggar, och jag har då fått svar i stil med att “det är onödigt att lägga tid och pengar på att övertyga de som redan är frälsta”. Tycker nog att det ligger något i det.. De redan intresserade, “nördarna”, har nog redan ett hum om hur det är på KTH, och om inte har de nog vett nog att leta sig till sidor som denna eller skaffa sig den kunskapen på annan väg.

  Skriver någon, exempelvis, ett mail till mig och undrar över något specifikt om min utbildning eller KTH i allmänhet lägger jag självklart min själ i att svara så bra och ärligt jag bara kan. Du får inte glömma att det också ingår i våra uppdrag, att bara finnas där för frågor. Som en kompis på insidan, liksom. Tror vi tillsammans hjälpt många på det sättet, men det syns ju inte utåt.

  Angående arbetsbördan på indek kan jag meddela att min livsstil fungerade minst lika bra under de två år jag gick medicinsk teknik, och jag beklagar om ni har det så tufft på maskin. Fast du hinner ju blogga iallafall, vilket är bra. Tror allt handlar om prioriteringar och att hitta tid till allt man vill hinna med.

 4. @ Lina: Kul att du oxå ifrågasatt fördelningen KTH/annat men jag håller inte med personen som pratar om “preachin’ to the choir”. Min poäng är ju att just mer KTH-relaterat skulle övertyga de som inte är frälsta, för det är väl det som är poängen? Att få fler att förstå varför det är tufft att läsa till ingenjör? Eller?

  Även jättekul att höra att du lägger ner mycket tid på att svara på direkta frågor, behövs säkert! Men finns det någon motsättning mellan att göra det och skriva mer om sånt i själva bloggen?

  Angående arbetsbördan missuppfattade du nog min poäng eller så var jag otydlig. Jag tvivlar inte en sekund på att det för många går att behålla sitt “gamla liv” när man börjar på KTH. Min poäng är att för många blir mängden fritid helt plötsligt mycket begränsad och då tycker jag det är tråkigt att många av bloggarna ger bilden av att mängden fritid är oförändrad, eftersom jag och många vänner (som redan nämnt) inte känner igen oss i detta. Men som du oxå säger handlar det ibland även om prioriteringar, dock inte alltid.

 5. Grejt Kim! Nu har du fått igång en debatt. A och O för en bloggare… :))

  @ Magdalena: Extra tydlighet är en framgångsfaktor även när det gäller att kommunicera icke-språkliga dimensioner. På nätet kan det vara svårt. Enligt ny forskning är det därför viktigt att förtydliga känslor med exempelvis smileys. Hur torftigt det än kan verka, så bidrar det till ökad förståelse och färre missförstånd. Ingen vetenskaplig grund för förakt för smileys m a o…

 6. Jag förstår hur du tänker, Kim, men är fortfarande av en annan åsikt. Jag ser ingen anledning till varför det skulle vara nödvändigt “att få fler att förstå varför det är tufft att läsa till ingenjör”. Jag tror nämligen att de flesta som lyckats letat sig in till KTH:s webbportal redan är medvetna om att civilingenjörsstudier bl a innebär mycket matte och tung fysik. Den allmänna stereotypen av en ingenjör är ju att vi är jättepluggiga, smarta, asocial och allmänt nördiga. Därför ser jag inte meningen med att ytterligare framställa skolan som ett elitistiskt supernördställe. Jag tror att det är viktigare att lyfta fram de delarna i en KTH-students liv som folk utanför inte känner till, att vi är en blandning av unika människor med olika intressen och ursprung, precis som i övriga världen, och att man inte behöver vara en supermänniska eller ha någon viss personlighetstyp för att plugga på KTH. För jag känner inte att den stereotypa bilden passar in på mig själv, eller på någon av de jag dagligen träffar i skolan. För mig är inte arbetsbördan speciellt mycket större nu än på gymnasiet, utan tvärtom har jag nog mognat och “lärt” mig plugga bättre, och har därför till och med lättare för mig nu. Så, om jag tänker tillbaka på vad som hade värvat mig själv till KTH hade det nog inte varit skrämsel i form av hot om tufft plugg, utan mer motivationsfaktorer som visar att det faktiskt är kul att vara KTH-student. För det tycker jag att det är, annars hade jag ju inte gått kvar.

  1. @ Lina: Känns lite som att vi går om varandra. Jag menar inte att bloggarna skall vara fyllda till bredden av skrämselpropaganda, det har jag aldrig sagt. Vad jag efterlyser är KTH-relaterade inlägg om varför det är tufft (som i coolt, häftigt, spännande) att läsa till ingenjör. Det är nämligen vad jag har uppfattat att syftet med bloggarna har varit. Men jag kan ju ha fel. Isf tycker jag detta borde ha varit syftet och sörjer att så inte är fallet. För livsstilsbloggar finns det tillräckligt av redan om du frågar mig.

 7. Uppfattat.

  Jag tycker ändå att det finns gott om exempel på det du verkar efterlysa. Har du till exempel varit inne på Amers blogg? (http://www.kth.se/blogs/amerha/).

  Själv tror jag att jag inte skulle nå en lika bred målgrupp genom att jobba på det sättet och har därför valt att integrera de delarna på ett lite mer sparsamt vis. Tror det hela lyser igenom ändå i slutändan.

  Men återigen, väldigt kul att du bloggar och försöker fylla “tomrummet” med de delar du anser saknas. Ju fler synvinklar desto bättre.

 8. @ Lina: Jag har läst alla bloggarna ganska regelbundet sedan Leijons inlägg om dyslexi och jag är väl medveten om att de KTH-relaterade inläggen duggar tätt i Amers blogg. Jag önskar bara som sagt att de gjorde det i tjejernas oxå (killarna håller sig mer till “ämnet” faktiskt). Hur som, jag gör precis som du säger mitt bästa för att fylla det tomrum jag upplever existerar och du gör ditt bästa för att nå din målgrupp. Och då det bevisligen inte är samma målgrupp som jag försöker nå, når vi förhoppningsvis desto fler tillsammans.

 9. Hmmm, jag känner nästan att jag måste lägga mig i här faktiskt och ge min åsikt efter att ha läst er…

  Jag är intresserad över fenomenet att det finns så få tjejer på KTH och speciellt på datateknik där jag själv går. Jag själv vågade knappt söka till data för att jag var så rädd att behöva spendera 5 år bara med killar eller med tjejer som inte var som jag, dvs “nördiga och osociala”.

  Jag hade behövt läsa en blogg om nån cool tjej som pluggade något på kth som jag var intresserad av (Data/Media) och som kunde ha påvisat att man kan vara helt “normal” på KTH. Att de pluggar men också att de festar precis lika mycket som alla andra och att de flesta som går på KTH är supertrevliga killar och tjejer. Jag menar ett av de största skälen till att folk söker sig till Lund och Uppsala är ju att det festas mer där, inte för att plugget på nåt sätt skulle vara bättre! För let’s face it, det är ju studentlivet som drar många av gymnasieeleverna. De går ju hellre en utbildning där man både lyckas med plugget och har kul än en utbildning där man bara pluggar 24/7.

  Lagom är alltid bäst och jag tycker att en KTH-blogg ska skildra skola och fritid. Med skola betyder det då både plugg och sektionsliv/kårliv! Min idealKTHblogg skulle handla om allt kul som sker på KTH (Quarnevalen, mottagningen, Punschlunch), om hur det funkar att studera på KTH(att det går att lyckas med plugget!), om vad man kan bli i framtiden (typ visste ni att Spotify är gjort av en datateknolog?) och om ens fritid 🙂

 10. @ Åsa: “Lagom är alltid bäst och jag tycker att en KTH-blogg ska skildra skola och fritid” – Det var hela min poäng Åsa. När den här diskussionen startade lyste de KTH-relaterade inläggen med sin frånvaro (det har blivit bättre på senaste tiden, kanske som en konsekvens av nämnda diskussion/kritik?) och jag efterlyste då en mer nyanserad bild av verkligheten. Detta då jag själv skulle finna det mycket mer intressant och givande att läsa om varför nämnda personer läser till ingenjör och vad de tycker är extra spännande med sin utbildning, inte om någons senaste utekväll. Däremot håller jag med om att en balans är att föredra, men min poäng är och var att nämnda balans saknas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.