The day of Reckoning

Läste ett inlägg signerat Madeleine Kazemi (KTH-bloggaren) angående betygshets härom veckan som fick mig att tänka till. Min ambition har alltid varit att vara ärlig med hur det går för mig betygsmässigt på KTH. Dels för att ge er en så rättvis bild som möjligt, utan omsvep och förskönande ord, men även för att myglande och hemlighetsmakeri i mina ögon bara riskerar att förstora betygens betydelse. Alla (med några få undantag) failar någon gång under sin KTH-tid en tenta (eller flera!), de flesta skriver E och D flertalet gånger och en betydande andel studenter deltar i så kallade uppsamlingsheat på somrarna för att knipa det där efterlängtade E:t i hatkursen numero uno.

De flesta av mina vänner har en ganska brokig samling betyg. Kanske något E i valfri mattekurs från ettan, D i några kurser de fann mindre intressanta, A i sina två älsklingskurser hittills och sedan B och C i en salig blandning. Så ser även min påse ut, mer eller mindre, och för de allra flesta, inklusive mig själv, har det gått bättre och bättre ju längre in i utbildningen man kommit. Och apropå nämnda betygspåse hade jag det formidabla nöjet att kamma hem två B och ett A efter senaste tentaperioden. Något jag är omåttligt stolt över.

Men grundidén, själva essensen om ni så vill, med det här inlägget är att avdramatisera detta med betyg. Du kommer samla ihop en fin blandning du med och det är bara du som bestämmer om du är nöjd med ett betyg eller inte. Glöm aldrig det. Är du en duktig person med höga ambitioner har du lika mycket rätt att vara arg över ett B som någon annan har att vara förbannad över ett F. Du sätter dina egna gränser, mål och standards. Och det är det som betyder något, inte kompisars GPA, snittet i klassen/årskursen eller vad andra tycker att du borde skriva. Du bestämmer.

2 Replies to “The day of Reckoning”

  1. Så himla bra inlägg, Kim! Det här gör mig lyrisk. Inställning förändrar allt, det är ett faktum, men många är nog omedvetna om att en förändrad inställning även gör att man klarar av mera. Ha ett underbart sommarlov! Föresten, har du en professor i mekanik som heter Nikolaj?

  2. Tack Linda, det värmer verkligen. Kände att det var dags för ett inlägg på tema betyg – det snackas ju så mkt om det (tyvärr). Att ändra min inställning var det bästa som hänt mig på KTH – helt plötsligt blev allt enklare och många gånger skrev jag även bättre och de gånger jag inte gjorde det slapp jag all förbannad ångest och ilska över ett missat betygssteg 🙂
    Nikolaj har jag hört talas om men jag har haft K.E. Thylwe i Mekanik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.